domingo, 7 de abril de 2013

PERDUTS AL PARADÍS

Llegeixo, horroritzat, un dels últims posts del blog del Toni Valle, responsable de la Protectora d’Animals Vallès Natura, en què explica la trista sort de molts gatons i gossets que els amos sacrifiquen perquè —diuen— no els poden mantenir per culpa de la crisi. Si vols que visquin dignament tenir animals té un cost, és cert, però també fumar cada dia o anar a prendre la cerveseta amb els amics. La Cristina i jo preferim menjar una mica menys (que ja ens convé), estar-nos de sortir un dia i vestir menys a la moda, però als nostres quatre fills peluts, perquè són els nostres fills, no els falta de res.

Aquesta barreja d’imbecilitat i filldeputeria que caracteritza els humans fa que sempre paguin els plats trencats els éssers més indefensos i purs de la Terra, els animals. Ho ratifico: som entre imbècils i fills de puta. I dic imbècils perquè fem imbecilitats. La més gran treballar, treballar i treballar per pagar factures, rebuts i la famosa hipoteca dels collons, no fos cas que els nostres amics dels bancs ens fotessin la casa. Treballar i oblidar, pel camí, el gust que té un tomàquet de debò o una poma. Mengem merda i a sobre ens sembla deliciosa. No tenim cap qualitat de vida i ens sembla que som uns triomfadors. I dic fills de puta perquè vivim, i ho justifiquem, en la societat del tot s’hi val. El capitalisme sempre s’ha preguntat què és la justícia per negar-la: «El món és injust, no hi podem fer res, hi ha terratrèmols, huracans, inundacions... Molts innocents moren, no hi podem fer res», i es queden tan amples. I aquest és el discurs fàcil perquè els imbècils hi caiguin de quatre potes. «Com que a la natura hi ha injustícia, nosaltres també som injustos». No: a la natura no hi ha justícia ni injustícia, la natura és amoral. Qui pot ser moral som nosaltres, que per això som humans i tenim el tribunal de la raó que ens legisla. Però preferim argumentar totes les maldats de la Terra per justificar no ser humans. Continuem sent profundament infeliços perquè som envejosos, i a sobre fanfarronegem perquè cobegem béns mentre oblidem el gust dels tomàquets i les pomes. Abandonem els animals, els assassinem perquè no els podem mantenir, deixem de ser humans cada dia i ens adormim les consciències amb Tele 5 i el Jorge Javier Vázquez. La Cristina i jo, de grans, ens agradaria retirar-nos a una illa grega on la gent encara sigui culta, neta, bella, desvetllada i feliç, i on estimin els animals i encara dignifiquin la seva condició d’homes. I penso durant uns instants en els gatons i gossets que moriran per culpa d’imbècils i fills de puta que no tenen cor ni ànima. Però ells continuaran fumant, anant a fer la podrida cervesa i mirant el futbol dels collons cridant com cromanyons cavernícoles, i se sentiran uns triomfadors.

A la fotografia, podeu veure el nostre fill petit, el Lenin. Dorm tranquil perquè se sent protegit i estimat. Sap que té una llar, uns papes i uns germans que l’adoren. I potser, d’alguna manera, la Cristina i jo, salvant el Lenin i el Trosky, sentim que també hem salvat una mica tots els gatons abandonats de la Terra. Hi ha molts Lenins i Troskys que només demanen amor i en donen sense mida. Tenim l’obligació de construir un món moral, comencem pels animals. El capitalisme no ho és. No treballem i treballem només per pagar factures, rebuts i els terminis de la puta hipoteca que no s’acaba i que hem de tornar perquè no ens fotin la casa, perquè ja no som res, màquines de fer calés per desprendre’ns-en a l’instant i lluitar contra els descoberts dels comptes. Tenim l’obligació de construir un món moral i el dret i el deure d’estimar sense mesura. Només així, algun dia, complirem el destí que ens van imposar els déus fent-nos regnar sobre totes les espècies.

© Israel Clarà, 2013