miércoles, 11 de enero de 2012

US HAN REGALAT UN ANIMAL?

Potser aquest Nadal o Reis us han regalat un animal i us esteu pensant que fer. Us recomanem fer una ullada a uns senzills consells:

1. Valorar la nova situació que teniu a casa vostra amb l’ajuda d’un profesional dels animals (veterinari, etòleg,...).

Què m’han regalat? Raça, tamany, costums, educació, alimentació, esperança de vida,....

Quins canvis es produiran a la meva forma de viure? Horaris, despeses, vacances i caps de setmana, el passeig, els pels, temps per l’educació,.....

2. Pendre una decissió raonada, responsable i consensuada amb tots els membres de la unitat familiar que viuen sota el mateix sostre.

3a. Ens quedem al nou membre de la familia. En aquest cas caldrà veure si tenim tota la documentació necessaria per una tinença responsable d’un animal com és:

  • Documents de adquisició de l’animal en cas de ser de compra o contracte dadopció amb la protectora corresponent.
  • Cartilla de vacunacions actualitzada.
  • Document del xip identificatiu del registre de l’AIAC de Catalunya donat d’alta.
  • Alta en el cens d’animals de l’ajuntament de residència.

3b. No ens volem quedar amb l’animal. En aquest cas podem agafar dos camins:

  • Encarregar-nos nosaltres mateixos de fer difussió per les xarxes socials i entre els nostres amics, veins, companys de feina, etc, per trobar una nova llar per l’animal.
  • Posar-nos en contacte amb el nostre veterinari, la protectora d’animals més propera, associacions animalistes de la nostra població, el nostre ajuntament per informar de la situació i demanar el seu suport per donar difussió al cas i que ells ens ajudin a trobar una nova llar d’adopció per l’animal.

Aquests camins no donen un resultat inmediat i caldrà tenir cura de l’animal durant el temps de trobar una familia d’adopció.

4b. Si volem donar l’animal inmediatament i no tenim possibilitat de donar cap temps de marge. En aquest cas ens haurem de posar en contacte amb l’entitat que tingui contractada el nostre ajuntament per la recollida d’animals perduts o abandonats, informar de la situació i pagar la quantitat fixada per una recollida inmediata. Aquesta quantitat estarà fixada en el contracte de gestió entre l’ajuntament i l’entitat i ens podem trobar en que haurem d’abonar entre els 200€ i els 400€.

5b. En cap cas l’abandonament de l’animal és pot pendre com una sol·lució donat que:

  • L’abandonament d’animals es considera un delicte.
  • L’abandonament d’animals provoca en la majoria de casos la seva mort donat que no estan acostumats a cercar per ells mateixos els recursos necessaris per la seva supervivència.
  • Els animals abandonats poden ocasionar accidents de tràfic o agressions amb resultats greus i sempre serà responsabilitat de la persona que ha fet l’abandonament.
  • L’abandonament d’animals provoquen un gran increment de costos a les administracions publiques. Aquestes despeses es treuran de les partides aprovades pels ajuntaments per la gestió d’altres animals.