martes, 20 de diciembre de 2011

GREU SITUACIÓ A MOLLET


El passat dimarts 13 de desembre vàrem rebre una trucada urgent d’una veina de Mollet, del carrer Pau Claris, indicant que es trobava amb una greu incidència amb un gat. Aquesta senyora va trucar, en primer lloc, a l’Ajuntament de Mollet per informar de la situació i li van donar el telèfon de la nostra protectora d’animals per donar sol·lució al problema.

Als pocs minuts de rebre la trucada ens vam presentar al seu domicili on vam recollir del seu pati interior una gateta tricolor d’un mes i mig en un greu estat de hipotèrmia i desnutrició. La gateta va ser traslladada a l’Hospital Veterinari Movet on es troba ingresada, ja recuperada de la hipotèrmia, però amb un quadre sever de gastroenteritis. Una vegada estabilitzada la gata vam tornar al domicili del carrer Pau Claris, per demanar més informació sobre l’estat de la resta de gats que vam poder veure al fer la recollida.

Segons ens van informar, i hem pogut recollir informació parlant amb els veïns de la illa de cases, l’antiga propietaria d’una casa, una senyora gran, situada al carrer de l’Avinguda de Calderó donava alimentació i aixopluc a un grup d’entre 14 i 16 gats semi-domiciliaris. Aquesta senyora per problemes personals molt importants va haver d’abandonar el seu domicili quedant el grup de felins sense el seu abastament de menjar i recursos. Des d’aquell moment s’ha produit la mort d’alguns gats per desnutrició i fred (hem trobat dos gats morts) i encara es mantenen al pati del domicili 7 gats (creiem que es tracta d’un mascle adult, una femella adulta, tres femelles joves i un cadell).

Aquests gats semi-domicilairis han perdut l’instint caçador i es troben en un estat de desnutrició important amb el risc de poder agafar qualsevol malaltia al tenir el seu sistema inmunològic molt debilitat. Gairabé no es mouen de la porta d’on sortia la senyora que els cuidava i es passen el dia esperant que algú els tregui del fred i els hi doni menjar.

Posats en contacte amb veïns de l’illa per cercar una nova cuidadora del grup de gats i poder crear una colònia controlada amb tots els seus elements esterilitzats i revisats, no hem pogut trobar a cap persona interessada i, pel contrari, si que hem trobat a dues persones que ens han indicat que si agafen gats als seus patis els mataran. Existeixen també rumors entre els veïns, rumors que no hem pogut confirmar, que aquests dos veïns han enverinat a uns quants gats de l’illa de cases entre els quals hi havia alguns que tenien propietari. La situació entre els veïns és troba molt tensa.

Fins trobar una sol·lució definitiva els voluntaris de Vallès Natura ens estem fent càrrec de l’alimentació dels animals accedint gràcies a un vei de la illa de cases.

Des de Vallès Natura valorem que:

· Degut a la desaparició de la persona que tenia cura del grup d’animals.

· Degut a que es tracta de gats semi-domiciliaris que no tenen la capacitat de cercar recursos segons el seu instint i no mostren signes de deixar el territori malgrat la desaparició del menjar.

· Degut al greu estat de malnutrició que presenten els animals i al fred propi de l’hivern que els posa en una situació de risc per a la seva supervivència.

· Degut a la situació de tensió i possibles enfrontaments entre veïns.

· Degut a la impossibilitat de crear una colònia controlada de gats.

Recomanem:

· La captura amb gàbies trampa dels set membres del grup i el seu trasllat a un refugi.

Després de fer aquest informe resumit al nostre Ajuntament de Mollet, el Departament de Salut Pública ens va posar en contacte amb la responsable de gats de la Societat Protectora d’Animals de Mataró. L’SPAM de Mataró és l’empresa que té contractada l’Ajuntament de Mollet per la gestió dels animals abandonats o perduts de la nostra població i una de les protectores d’animals més grans i importants de Catalunya.

La persona encarregada dels gats de l’SPAM ens va indicar que ells per contracte només poden recollir animals mansos o ferits, però en cap cas gats semi-domiciliaris que no es deixan tocar. Ens van indicar que actualment tenen una sobre-saturació a les seves gateres i que no disposen de personal suficient per intentar amansir a gats com aquests, només tenen capacitat per netejar i alimentar però, per desgràcia, no per tractar.

Ens va oferir, com a favor, la possibilitat de posar-los a una colònia externa que tenen al voltant de les seves instal·lacions però ella mateixa ens va indicar que no era la millor sol·lució donat que un 70% dels gats que van a aquesta colònia externa marxen i no tornen a aparèixer. A més ara després de les ventades dels darrers dies tenen desperfectes a les estructures i no podriem enviar cap animals fins a passades les festes de Nadal. Molt amablement es van oferir a ajudar-nos a fer les captures però ens va tornar a dir que amb la situació actual no es poden fer càrrec dels set gats.

Com veieu la situació es complicada i greu.

Ara intentarem parlar de nou amb el nostre Ajuntament per poder traslladar els animals en perill als refugis d’altres associacions amb les que nosaltres tenim contacte i que disposin d’espai. Però haurem de demanar que, si us plau, l’Ajuntament pagui la quantitat que hauria pagat a l’SPAM de Mataró a aquesta nova entitat. Sabem que serà una entitat amb la que no té vincles de col·laboració però els hi demanarem que ho tractin com un cas aïllat i urgent. Esperem que ho acceptin i podem treure a aquests peluts del lloc on es troben i no haguem de patir cap altre mort. Us continuarem informant.

Si us plau, si algú ens pot ajudar a sol·lucionar aquesta situació li agrairiem eternament. Gràcies.